Skip to main content
Nyheder

ÆBLEPLANTAGE FÅR NYT LIV SOM SKULPTURELT LANDSKAB OG SAMLINGSSTED

By 27. april 2020august 25th, 2020No Comments

Artiklen er udgivet i ‘Green Cities Denmark’, som kan besøges på linket her:

Fuglesang i Sdr. Bjert Æbleplantage

Fuglesang blander sig med lyden af små smæld, når saksen klipper sprøde kviste af 70 år gamle æbletræer. Vi er i Sdr. Bjert Æbleplantage ved Kolding, hvor MOOS LAND-SKABER klipper og former en levende skulptur af de gamle frugttræer, der en gang tjente som produktionstræer.

Tanken er, at 12-15 af plantagens træer over tid forenes i et helstøbt skulpturelt udtryk, fremkommet gennem arbejdet med sav og saks og træernes fortsatte vækst

– Vi skærer udvalgte grene og kviste bort, så de tilbageværende grene danner forløb og tætte partier. Nogle grene vokser tæt hen mod nabotræer – billedligt talt som når mennesker rækker hænderne frem og giver hinanden hånden, fortæller Signe Moos, MOOS LAND-SKABER.
Signe Moos udarbejdede i 2016 udarbejdede en driftsplan for plantagen.
Det var den opgave, der bragte tegnestuen på sporet af skulpturprojektet.

– Inspirationen til at arbejde med den levende skulptur lå ligefor, da det bogstaveligt talt var en naturlig forlængelse af de øvrige kreative udtryksformer, jeg arbejder med, fortsætter Signe Moos og pointerer, at med æbleskulpturen tilføjes den 4. dimension – nemlig ”tid”.

– Vi kan med sav og saks skabe hurtige og synlige forandringer i træernes udtryk, hvilket står i kontrast til, at træerne vokser i den hastighed, de nu engang gør, siger Signe Moos.
– Det står netop står i stærk modsætning til den hurtighed, effektivitet og krav om præstation, der ligger i tiden.
– Det gælder jo også i arbejdet med anlæg og landskaber, der skabes og måske endda premieres efter en eller to vækstsæsoner – længe før strukturen og det modne udtryk er vokset til og frem.

Signe Moos fortæller, at det at arbejde med værket i takt med træernes vækst kræver tålmod og vedholdenhed i en tid, der i høj grad også er præget af flygtighed og midlertidighed i mange af vores anlæg.
Tanker om tid og tidernes skiften er derfor helt centralt i relation til det skulpturelle landskab i æbleplantagen.

Tidligere produktionstræer
Træerne blev i sin tid plantet og dyrket som produktionstræer med frugthøst for øje. Tiderne skiftede og det blev urentabelt at drive æbleplantagen kommercielt.
– Engang var formålet med beskæring at øge mængde og kvalitet af den frugt, som kunne høstes og sælges. I dag er plantagen offentligt tilgængelig og alle må plukke af frugten, fortæller Signe Moos.

Æbleplantagen fungerer som et centralt, naturpræget rekreativt område og samlingssted i byen under åben himmel, hvor der afholdes musikfestival og lignende.
Plantagen plejes af Bjert Borgerforening i samarbejde med Kolding Kommune.

Fakta

• Æbleplatangen ligger i Sdr. Bjert ved Kolding
• Træerne i æbleplantagen har i mange år været dyrket til produktion.
• I 2016 fik MOOS-LANDSKABER til opgave at udarbejde en driftsplan for plantagen.
• Siden 2019 har MOOS-LANDSKABER arbejdet med at 12-15 træer i plantagen forenes til en skulptur.
• I dag fungerer plantagen som et rekreativt område og samlingssted.
• Plantagen er offentlig og alle må plukke af frugten.

Artiklen er udgivet i ‘Green Cities Denmark’, som kan besøges på linket her:

Ring til os!